KAUZIS.SK
RozsudokKrajský súd Banská Bystrica31. 5. 2017plný text

Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/103/2016 z 31. 5. 2017

CitáciaRozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 31. mája 2017, sp. zn. 26Sd/103/2016, ECLI:SK:KSBB:2017:6016200320.1

Text rozhodnutia

Súd: Krajský súd Banská Bystrica
Spisová značka: 26Sd/103/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 6016200320
Dátum vydania rozhodnutia: 01. 06. 2017
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Drahomíra Mikulajová
ECLI: ECLI:SK:KSBB:2017:6016200320.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Krajský súd v Banskej Bystrici v konaní pred sudkyňou JUDr. Drahomírou Mikulajovu v právnej veci
navrhovateľa: E. P., nar. XX. L. XXXX, bytom L. X. XXX, XXX XX X. proti odporkyni: Sociálna
poisťovňa, ústredie, ul. 29. augusta 8, 813 63 Bratislava, o invalidný dôchodok, o návrhu na preskúmanie
rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 13. januára 2016, takto

r o z h o d o l :

I. Súd rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 13. januára 2016 v spojení s rozhodnutím
č. XXX XXX XXXX X zo dňa 08. marca 2016
p o t v r d z u j e .

II. Navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznáva.

o d ô v o d n e n i e :

Odporkyňa rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 13. januára 2016 podľa § 70 ods. 1 zákona č.
461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZoSP“) zamietla žiadosť
navrhovateľa o invalidný dôchodok z dôvodu, že navrhovateľ nezískal potrebný počet rokov obdobia
dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca podľa § 72 ods. 1 písm.
e) ZoSP, keď potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku poistenca vo
veku nad 34 rokov do 40 rokov je najmenej 8 rokov, pričom navrhovateľ získal pred 18. decembrom
2015, pred vznikom invalidity len 4 roky a 182 dní obdobia dôchodkového poistenia. Konštatovala,
že obdobie dôchodkového poistenia je uvedené v osobnom liste, ktorý tvorí prílohu rozhodnutia, a je
jeho neoddeliteľnou súčasťou. Súčasťou odôvodnenia rozhodnutia je aj odborný posudok o invalidite
posudkového lekára sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočka Banská Bystrica, ktorý tvorí
súčasť Lekárskej správy z 18. decembra 2015, podľa ktorého má navrhovateľ pokles schopnosti
vykonávať zárobkovú činnosť o 50 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.

Navrhovateľ v zákonom stanovenej lehote podal proti vyššie uvedenému rozhodnutiu odvolanie, v
ktorom namietal, že mu nebolo zhodnotené obdobie evidencie pred rokom 2015, t. j. roky 2007, 2008,
2009, 2010, 2011 až do roku 2014.

Na základe podaného odvolania odporkyňa opätovne posúdila nárok navrhovateľa na priznanie
invalidného dôchodku, o ktorý žiadal žiadosťou zo dňa 18.12.2015.

Odporkyňa vydala ďalšie rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 08.03.2016, ktorým opätovne
zamietla žiadosť navrhovateľa o priznanie invalidného dôchodku z dôvodu nesplnenia potrebnej doby
dôchodkového poistenia. Uvedeným rozhodnutím menila svoje rozhodnutie z 13. januára 2016 v časti
odôvodnenia. Z odôvodnenia tohto rozhodnutia vyplýva, že odporkyňa nehodnotila na dôchodkové
účely obdobie vedenia navrhovateľa v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie od



01.01.2001 do 09.02.2003, od 11.08.2003 do 18.11.2003, počas ktorého mu nebola vyplácaná podpora
v nezamestnanosti. Poukázal na § 255 ods. 1 ZoSP, v zmysle ktorého sa za obdobie dôchodkového
poistenia považuje aj zamestnanie a náhradná doba získané pred 01.01.2004 podľa zákona č. 100/1988
Zb. o sociálnom zabezpečení, pričom do zamestnania sa na dôchodkové účely započíta aj v období od
01.01.2001 do 31.12.2003 doba vyplácania podpory v nezamestnanosti v zmysle § 169c ods. 1 zákona
č. 100/1988 Zb. Keďže uvedené obdobie trvalo v období od 01.01.2001 a počas neho nebola vyplácaná
podpora v nezamestnanosti, uvedené obdobie nebolo možné považovať za náhradnú dobu, ani za
obdobie dôchodkového poistenia. S poukazom na ustanovenie § 60 ZoSP odporkyňa na dôchodkové
účely nehodnotila obdobie vedenia v evidencii nezamestnaných od 20.05.2005 do 29.05.2005, od
01.01.2006 do 30.06.2006, od 01.07.2006 do 26.09.2012 a od 22.02.2013 do 17.12.2015, nakoľko
uvedené obdobie nie je obdobím dôchodkového poistenia. Konštatovala, že obdobie dôchodkového
poistenia je uvedené v osobnom liste, ktorý tvorí prílohu rozhodnutia a je jeho neoddeliteľnou súčasťou.

Odporkyňa vo vyjadrení zo dňa 18.03.2006 navrhla, napadnuté rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X
zo dňa 13.01.2016 v spojení s rozhodnutím č. XXX XXX XXXX 0 z 08.03.2016 ako vecne správne
potvrdiť. Zotrvala na svojom stanovisku, že navrhovateľ síce spĺňa medicínsku podmienku pre priznanie
invalidného dôchodku, nespĺňa však podmienku získania potrebnej doby dôchodkového poistenia,
preto nebolo možné vyhovieť jeho žiadosti o priznanie invalidného dôchodku, ktorá bola zamietnutá.
Poukázala na skutkové a právne dôvody vydaných rozhodnutí, pričom zotrvala na argumentácii
uvedenej v odôvodnení týchto rozhodnutí. Odporkyňa zdôraznila, že z obsahu evidenčného a spisového
materiálu nepochybne vyplýva, že navrhovateľ pred vznikom invalidity, t. j. pred 18. decembrom 2015,
získal celkovo len 1 642 dní, t. j. 4 roky a 182 dní dôchodkového poistenia. Poznamenala, že podľa §
142 ods. 3 písm. c) ZoSP je možné poistné na dôchodkové poistenie doplatiť aj dodatočne za obdobie,
počas ktorého fyzická osoba bola zaradená do evidencie nezamestnaných občanov.

Na prejednanie veci správny súd nariadil pojednávanie na deň 01.06.2017, ktoré sa uskutočnilo len
za prítomnosti poverenej zástupkyne odporkyne. Navrhovateľ napriek riadnemu predvolaniu (doručené
dňa 15.05.2017) nevyužil svoje právo zúčastniť sa pojednávania.
Poverená zástupkyňa odporkyne na pojednávaní navrhovala napadnuté rozhodnutie zo dňa 13. januára
2016 v spojení s rozhodnutím zo dňa 08. marca 2016 ako vecne správne potvrdiť, nakoľko navrhovateľ
síce splnil medicínsku podmienku, bol mu priznaný pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 50
%, avšak nesplnil podmienku potrebnej doby dôchodkového poistenia, keď ku dňu priznania invalidity k
XX. Y. XXXX dosiahol vek 34 rokov, je povinnosť získať k tomuto dňu 8 rokov dôchodkového poistenia.
Nakoľko navrhovateľ získal iba 1642 dní, t. j. 4 roky a 182 dní dôchodkového poistenia, nevzniká mu
nárok na priznanie invalidného dôchodku. Navrhovateľ nevyužil ani možnosť doplatenia poistného za
obdobie evidencie nezamestnaných občanov.

Od 01.07.2016 nadobudol účinnosť Správny súdny poriadok - zákon č. 162/2015 Z. z. (ďalej v texte
SSP), ktorý nahradil piatu časť Občianskeho súdneho poriadku - zákon č. 99/1963 Zb. (ďalej v texte
O.s.p.), toho času zrušeného zákonom č. 160/2015 Z. z. - Civilným sporovým poriadkom.

Podľa § 492 ods. 1 SSP; konania podľa tretej hlavy piatej časti O.s.p. začaté predo dňom nadobudnutia
účinnosti tohto zákona sa dokončia podľa doterajších predpisov.

V danom prípade bolo odvolanie (opravný prostriedok proti rozhodnutiu odporkyne, resp. návrh na
preskúmanie rozhodnutia v zmysle § 250m ods. 1 O.s.p.) podané vo februári 2016 na Sociálnej
poisťovni, ústredie, teda konanie začalo do 01.07.2016, takže súd ho dokončí podľa O.s.p.

V správnom súdnictve preskúmavajú súdy na základe žalôb alebo opravných prostriedkov zákonnosť
rozhodnutí a postupov orgánov verejnej správy (§ 244 ods. 1 O.s.p.).

Podľa ustanovení tretej hlavy piatej časti O.s.p. postupujú súdy v prípadoch, v ktorých zákon
zveruje (zveroval) súdom rozhodovanie o opravných prostriedkoch proti neprávoplatným rozhodnutiam
správnych orgánov (§ 250l ods. 1 O.s.p.). Pokiaľ nie je uvedené inak, na konanie sa použijú ustanovenia
druhej hlavy (§ 250l ods. 2 O.s.p.). Podľa ustanovení druhej hlavy piatej časti O.s.p. postupujú súdy
v prípadoch, v ktorých fyzická alebo právnická osoba tvrdí, že bola na svojich právach ukrátená
rozhodnutím a postupom správneho orgánu, a žiada, aby súd preskúmal zákonnosť tohto rozhodnutia
a postupu (§ 247 ods. 1 O.s.p.).



Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne, ako aj postup, ktorý predchádzal jeho vydaniu
v súlade s § 250l a nasl. O.s.p., oboznámil sa s podaniami účastníkov, s obsahom administratívneho
spisu a dospel k záveru, že napadnuté rozhodnutie v spojení so zmenovým rozhodnutím boli vydané v
súlade so zákonom, a preto ich súd potvrdil podľa § 250q ods. 3 O.s.p.

Podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení; poistenec má nárok na invalidný
dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu
vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný
starobný dôchodok.

Podľa § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení; poistenec je invalidný, ak pre
dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako
40% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.
Navrhovateľ medicínsku podmienku nároku na invalidný dôchodok splnil, keďže podľa posudku
posudkového lekára sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočka Banská Bystrica z 18.12.2015
má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 50 % v
porovnaní so zdravou fyzickou osobou.
Podľa ustanovenia § 72 ods. 1 písm. e) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení počet rokov
dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 34 rokov do 40
rokov je najmenej 8 rokov.
Podľa § 72 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení; počet rokov dôchodkového poistenia
na vznik nároku na invalidný dôchodok sa zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.
Podľa § 255 ods. 1 prvá veta zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení; za obdobie dôchodkového
poistenia sa považuje aj zamestnanie a náhradná doba získané pred 1. januárom 2004 podľa predpisov
účinných pred 1. januárom 2004, ak tento zákon neustanovuje inak.
V zmysle zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení sa do zamestnania na dôchodkové účely
započítava aj doba vedenia v evidencii nezamestnaných (v období pred 01.01.2001) a doba vyplácania
podpory v nezamestnanosti (v období od 01.01.2001 do 31.12.2003; § 169c ods. 1 zákona č. 100/1988
Zb. v znení zákona č. 446/2000 Z. z.). Z dôkazov a listín žurnalizovaných v administratívnom spise je
zrejmé, že v období po 31. decembri 2000 do 31. decembra 2003 nebola navrhovateľovi vyplácaná
podpora v nezamestnanosti, preto uvedené obdobie nemožno považovať za náhradnú dobu, ani za
obdobie dôchodkového poistenia. Záver odporkyne o nezohľadnení tohto namietaného obdobia bol
preto správny.
Podľa § 60 ods. 1 prvá veta zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení; obdobie dôchodkového
poistenia je obdobie povinného dôchodkového poistenia, obdobie dobrovoľného dôchodkového
poistenia, ak za tieto obdobia okrem období uvedených v § 140 bolo zaplatené poistné na dôchodkové
poistenie podľa tohto zákona a ak tento zákon neustanovuje inak.
Podľa § 60 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení; obdobie dôchodkového poistenia je
aj obdobie podľa § 142 ods. 3, za ktoré bolo dodatočne zaplatené poistné na dôchodkové poistenie.
Podľa § 142 ods. 3 písm. c) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení; poistné na dôchodkové
poistenie sa môže zaplatiť aj dodatočne za obdobie, počas ktorého fyzická osoba bola zaradená do
evidencie nezamestnaných občanov.
Odporkyňa postupovala v súlade s vyššie citovanými ustanoveniami zákona o sociálnom poistení,
keď na dôchodkové účely nehodnotila ani obdobie vedenia navrhovateľa v evidencii nezamestnaných
občanov od 20.05.2005 do 29.05.2005, od 04.01.2006 do 30.06.2006, od 01.07.2006 do 26.09.2012
a od 22.02.2013 do 17.12.2015, nakoľko uvedené obdobie nemožno považovať za obdobie
dôchodkového poistenia v zmysle § 60 zákona o sociálnom poistení.
Z obsahu administratívneho spisu, najmä evidenčného a spisového materiálu považuje súd za
preukázané, že navrhovateľ pred vznikom invalidity, t. j. ku dňu 18.12.2015, získal spolu 1 642 dní,
t. j. 4 roky a 182 dní dôchodkového poistenia, čo mu nepostačuje pre splnenie podmienky na vznik
nároku na invalidný dôchodok, keďže ku dňu vzniku invalidity dosiahol 34 rokov veku, teda počet rokov
dôchodkového poistenia mal byť minimálne 8 rokov.
Pretože navrhovateľ v podanom odvolaní, resp. v rámci preskúmavacieho konania pred súdom
nepredložil žiadny relevantný dôkaz, ktorým by vyvrátil správnosť záveru odporkyne o zistenom počte
rokov dôchodkového poistenia, súd vychádzajúc z obsahu administratívneho spisu dospel k záveru,
že odporkyňa zistila počet rokov dôchodkového poistenia správne, aplikujúc vyššie citované zákonné
ustanovenia zákona o sociálnom poistení, ako aj zákona o sociálnom zabezpečení. Súd preto odvolaním



napadnuté rozhodnutie v spojení so zmenovým rozhodnutím, ako vecne správne potvrdil podľa § 250q
ods. 3 O.s.p.
Navrhovateľovi súd náhradu trov konania nepriznal, keďže v konaní nebol úspešný.
O náhrade trov konania súd rozhodol podľa § 250k ods. 1 a contr. O.s.p. v spojení s § 250l ods. 2 O.s.p.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho doručenia. Odvolanie sa podáva
písomne v dvoch vyhotoveniach cestou krajského súdu na Najvyšší súd SR. Odvolanie je možné podať
len z dôvodov uvedených v § 205 ods. 2 O.s.p.. V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§
42 ods. 3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto
rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.

Podobné rozhodnutia (zhoda citovaných ustanovení)