KAUZIS.SK
RozsudokNajvyšší súd SR27. 2. 2018plný text

Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/15/2016 z 27. 2. 2018

CitáciaRozsudok Najvyššieho súdu SR z 27. februára 2018, sp. zn. 9So/15/2016, ECLI:SK:NSSR:2018:8015200762.1

Text rozhodnutia

Súd: Najvyšší súd
Spisová značka: 9So/15/2016
Identifikačné číslo súdneho spisu: 8015200762
Dátum vydania rozhodnutia: 28. 02. 2018
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Viera Nevedelová
ECLI: ECLI:SK:NSSR:2018:8015200762.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Najvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Viery Nevedelovej
a členov senátu Mgr. Viliama Pohančeníka a JUDr. Judity Kokolevskej, v právnej veci navrhovateľa:
E., nar. XX.XX.XXXX, H. XXX/XX, R. V., zastúpený: JUDr. Ondrej Krempaský, advokát, Račianska 66,
Bratislava, proti odporcovi: Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta 8, Bratislava, o preskúmanie
zákonnosti rozhodnutia odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 30.06.2015, o starobnom dôchodku, o
odvolaní odporcu proti rozsudku Krajského súdu v Prešove č. k. 3Sd/60/2015-22 zo dňa 06.10.2015,
takto

r o z h o d o l :

Najvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Prešove č. k. 3Sd/60/2015-22 zo dňa
06.10.2015 p o t v r d z u j e .

Odporca je povinný zaplatiť navrhovateľovi náhradu trov konania pozostávajúcu z trov právneho
zastúpenia vo výške 87,50 eur na účet jeho právneho zástupcu do 30 dní od právoplatnosti tohto
rozsudku.

o d ô v o d n e n i e :

Krajský súd v Prešove rozsudkom č. k. 3Sd/60/2015-22 zo dňa 06.10.2015 zrušil z dôvodu nesprávneho
právneho posúdenia a nedostatočného odôvodnenia rozhodnutie odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa
30.06.2015 (ďalej aj len „napadnuté rozhodnutie odporcu“), ktorým odporca podľa § 65 ods. 1 zákona č.
461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej aj len „zákon č. 461/2003 Z. z.“)
zamietol navrhovateľovu žiadosť zo dňa 02.06.2015 o starobný dôchodok. Zároveň zaviazal odporcu
nahradiť navrhovateľovi trovy konania 903,25 eur z titulu trov právneho zastúpenia.

V odôvodnení rozsudku krajský súd predovšetkým podrobne uviedol obsah podaní účastníkov konania.
Poukázal na to, že navrhovateľ žiadosťou zo dňa 02.06.2015 požiadal o priznanie starobného dôchodku
od 02.06.2012. Vo vzťahu k dobe zamestnania navrhovateľ uviedol, že od 01.09.1962 do 25.07.1965
študoval, od 16.07.1965 do 01.12.1969 bol zamestnaný vo Východoslovenských železiarňach, n. p.
Košice, od 01.12.1969 do 31.07.1970 vykonával zamestnanie v Ústave na výkon väzby Prešov, od
01.08.1970 do 30.11.1974 Autobrzdy Jablonec, n. p. Prešov, od 01.12.1974 do 30.06.2003 doba
služobného pomeru, od 01.07.2003 do 31.03.2008 nezamestnaný - neevidovaný, od 01.07.2003 poberá
výsluhový dôchodok, od 01.04.2008 do 31.12.2008 PL Profi, s .r. o. Orlov a od 01.01.2009 nezamestnaný
- neevidovaný. Žiadosť o priznanie starobného dôchodku súčasne obsahuje poznámku pokračovanie
štúdia Vihorlat, n.p. Snina denná od 01.08.1964 do 13.08.1965, výučný list zo dňa 13.08.1965 a
chýbajúce doklady boli priložené pri predošlej žiadosti o dôchodok. Z rozhodnutia Colného riaditeľstva
SR zn. 23163/2003-8904 zo dňa 19.06.2003 vyplýva, že navrhovateľovi bol od 01.07.2003 priznaný
výsluhový dôchodok v sume 14.947 Sk mesačne podľa § 38 ods. 1, § 39, § 68 ods. 2 písm. a/ zákona č.
328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.



Z odôvodnenia tohto rozhodnutia vyplýva, že celková doba výkonu štátnej služby podľa § 58 zákona je
31 rokov a 90 dní a pre výšku výsluhového dôchodku je rozhodných 30 rokov.

Krajský súd zistil, že navrhovateľ si už v minulosti uplatnil nárok na starobný dôchodok, ktorý žiadal
priznať od 02.12.2010. Odporca rozhodnutím zo dňa 27.12.2013 jeho žiadosť o starobný dôchodok
zamietol podľa § 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. s rovnakou právnou argumentáciou ako v
napadnutom rozhodnutí.

Navrhovateľ v danom prípade nežiadal o priznanie starobného dôchodku v dôsledku zamestnania v
I. kategórii funkcií a preto je podľa krajského súdu argumentácia odporcu v odôvodnení rozhodnutia
ustanovením § 274 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení a § 21 ods. 1 zákona o sociálnom
zabezpečení nenáležitá. Navrhovateľ žiadal priznať starobný dôchodok podľa § 65 ods. 1 zákona č.
461/2003 Z. z. v spojení s čl. 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach
(č. 128) uverejnený v Zbierke zákonov pod č. 416/1991 (ďalej aj len “dohovor“). Dôchodkový vek
navrhovateľa je XX rokov, ktorý dovŕšil v roku XXXX. Je síce pravdou, že ustanovenie § 255 ods. 5
zákona č. 461/2003 Z. z. upravuje, že za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie
výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31.12.2003, ak
toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom
nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový
dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.

Krajský súd sa stotožnil s námietkou navrhovateľa, že oproti poistencom, ktorým vznikol nárok na
starobný dôchodok výlučne zo všeobecného systému, je navrhovateľ diskriminovaný. S poukazom
na navrhovateľom citované rozsudky NS SR jednoznačne vyplýva, že odporca rozhodol v rozpore s
judikatúrou NS SR, ak žiadosť navrhovateľa o starobný dôchodok zamietol, nerešpektujúc aj zákaz
diskriminácie a nepostupoval tak, že nevypočítal navrhovateľovi teoretickú výšku dôchodku započítaním
celej doby poistenia, vrátane doby poistenia v služobnom pomere a civilných zamestnaní. Od teoretickej
výšky dôchodku je potrebné odpočítať sumu výsluhového dôchodku a rozdiel medzi týmito sumami
je starobný dôchodok navrhovateľa zo všeobecného systému. Nepostupujúc uvedeným spôsobom je
navrhovateľ diskriminovaný oproti poistencom, ktorí sú poistencami iba vo všeobecnom systéme.

Proti rozsudku krajského súdu podal odporca v zákonnej lehote odvolanie navrhujúc, aby odvolací súd
zmenil rozsudok krajského súdu tak, že napadnuté rozhodnutie odporcu potvrdí. Citoval ustanovenie
§ 65 ods. 1, 2 zákona č. 461/2003 Z. z. a uviedol, že nároky poistencov vyplývajúce zo zaradenia
doby služby do I. a II. kategórie funkcií sa musia podľa § 274 zákona č. 461/2003 Z. z. zachovať
na nárok a určenie sumy starobného dôchodku vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, aj keď
títo poistenci za dobu služby získali dávky v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia, pretože v
sume výsluhového dôchodku neboli zohľadnené. Navrhovateľ vykonával funkciu colníka, ktorá nebola
v predchádzajúcich obdobiach zaradená v rezortných zoznamoch v I. ani II. pracovnej kategórii.
Navrhovateľ teda nevykonával zamestnanie vo zvýhodnenej pracovnej kategórii a ani dobu služby vo
zvýhodnenej kategórii funkcií a teda nie sú splnené podmienky na zníženie dôchodkového veku a preto
ani nie je možné posudzovať jeho nárok na starobný dôchodok podľa zovšeobecneného právneho
názoru Najvyššieho súdu SR. Za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj doba zamestnania,
ktorá je zároveň dobou služby a nebola zaradená do I. alebo II. pracovnej kategórie, ak ju poistenec
nezískal v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok a nebol mu priznaný invalidný výsluhový
dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa zákona č. 328/2002 Z. z.
Navrhovateľovi už bola zhodnotená na nárok na výsluhový dôchodok priznaný od 01.07.2003 doba
služby a vymeriavacie základy za obdobie, kedy vykonával funkciu colníka. Navrhovateľ bol v období
od 01.12.1969 do 31.07.1970 v služobnom pomere pracovníka Zboru nápravnej výchovy v Prešove,
pričom táto služba bola zaradená do I. kategórie funkcií a táto sa hodnotí ako zamestnanie I. pracovnej
kategórie uvedené v § 14 ods. 2 písm. b/ až h/ zákona č. 100/1988 Zb. Navrhovateľ získal v I. kategórii
funkcií menej ako 1 rok a preto nespĺňa podmienky stanovené v § 21 ods. 1 písm. b/ a c/ zákona
č. 100/1988 Zb., čo znamená, že navrhovateľovi nevznikol nárok na zníženie dôchodkového veku
a z daného dôvodu nemožno dobu služby hodnotiť vo všeobecnom systéme. Navrhovateľ dosiahol
dôchodkový vek dovŕšením XX rokov veku, t. j. XX.XX.XXXX a k tomuto dňu získal 12 rokov a 126
dní obdobia dôchodkového poistenia, čiže nezískal potrebnú dobu najmenej 15 rokov dôchodkového
poistenia a preto bola jeho žiadosť o starobný dôchodok zamietnutá.



Navrhovateľ vo vyjadrení k odvolaniu navrhol, aby odvolací súd potvrdil rozsudok krajského súdu z
dôvodu jeho vecnej správnosti. Dôvody uvedené v odvolaní nepovažoval za opodstatnené. Závery
krajského súdu rešpektujú platnú právnu úpravu, judikatúru ako aj dohovor. Navrhovateľ zotrval na
tvrdení, že v konaniach sp. zn. 7So/11/2011, 9So/159/2011 a 9So/138/2011 išlo rovnako z hľadiska
skutkového o posúdenie nároku na starobný dôchodok u výsluhových dôchodcov, ktorým je priznávaný
výsluhový dôchodok podľa rovnakej právnej úpravy. Odporca však odlišne pristupuje k posudzovaniu
celkovej doby poistenia a jeho argumentácia § 274 zákona č. 461/2003 Z. z. je irelevantná, pretože toto
ustanovenie otázku celkovej doby poistenia neupravuje. Napokon poukázal na rozsudok NS SR sp. zn.
10So/59/2014 potvrdzujúci ustálenú prax.

Dňom 01.07.2016 nadobudol účinnosť zákon č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok (ďalej aj len
„S.s.p.“). V zmysle § 492 ods. 2 S.s.p. odvolacie konania podľa piatej časti Občianskeho súdneho
poriadku, začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona, sa dokončia podľa doterajších
predpisov.

Najvyšší súd Slovenskej republiky ako súd odvolací (§ 10 ods. 2 O.s.p.) preskúmal napadnutý rozsudok
a konanie mu predchádzajúce bez nariadenia pojednávania v súlade s § 250ja ods. 2 O.s.p. a dospel
k záveru, že odvolaniu odporcu nemožno vyhovieť.

Predmetom konania bolo preskúmanie zákonnosti rozhodnutia o zamietnutí žiadosti navrhovateľa o
starobný dôchodok, pričom navrhovateľ je poberateľom výsluhového dôchodku.

Ak sa odvolací súd v celom rozsahu stotožňuje s odôvodnením napadnutého rozhodnutia, môže sa v
odôvodnení obmedziť len na skonštatovanie správnosti dôvodov napadnutého rozhodnutia, prípadne
doplniť na zdôraznenie správnosti rozhodnutia ďalšie dôvody (§ 219 ods. 2 O.s.p.).

Najvyšší súd z obsahu predloženého súdneho a administratívneho spisu zistil skutkový stav tak, ako
je podrobne opísaný v rozsudku krajského súdu, pričom krajský súd správne citoval aj ustanovenia
právnych predpisov a poukázal na judikatúru najvyššieho súdu, preto skutočnosti účastníkom známe
nebude nadbytočne opakovať a len na doplnenie a zdôraznenie správnosti rozsudku krajského súdu
dodáva:

Podľa § 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 555/2007 Z. z. má poistenec nárok na
starobný dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek.

Navrhovateľ dosiahol dôchodkový vek dovŕšením XX rokov veku (dňa XX.XX.XXXX) a žiadal, aby mu
bol starobný dôchodok priznaný podľa § 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. v spojení s čl. 33 ods. 2
Dohovoru č. 128 o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach. Odporca nesprávne založil svoju
argumentáciu na tvrdení, že keďže navrhovateľ nezískal dobu služby v I. kategórii funkcií v rozsahu,
ktorý by zakladal nárok na zníženie dôchodkového veku, nemožno dobu služby hodnotiť vo všeobecnom
systéme.

Pre správne posúdenie veci však nie je podstatné, či a akú dobu navrhovateľ získal v I. alebo II. pracovnej
kategórii (kategórii funkcií).

Z rozhodnutia Colného riaditeľstva SR zn. 23163/2003-8904 zo dňa 19.06.2003 vyplýva, že
navrhovateľovi bol od 01.07.2003 priznaný výsluhový dôchodok podľa § 38 ods. 1, § 39, § 68 ods. 2
písm. a/ zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení
niektorých zákonov. Z odôvodnenia tohto rozhodnutia vyplýva, že celková doba výkonu štátnej služby
podľa § 58 zákona je 31 rokov a 90 dní a pre výšku výsluhového dôchodku je rozhodných 30 rokov.

Z právnych úprav týkajúcich sa sociálneho poistenia alebo zabezpečenia rôznych skupín poistencov
jednoznačne vyplýva, že všeobecný systém sociálneho poistenia a osobitný systém sociálneho poistenia
(zabezpečenia príslušníkov ozbrojených zborov) sú založené na základe hodnotenia dôb poistenia
(zamestnania) pre dávky dôchodkového poistenia.

Kým zákon č. 461/2003 Z. z. upravuje nároky poistencov zo všeobecného systému sociálneho poistenia
a jeho cieľom je zabezpečiť, aby doby poistenia boli poistencovi pre vznik nároku na dávky podmienené



dosiahnutím veku alebo v dôsledku jeho nepriaznivého zdravotného stavu boli riadne zohľadnené,
osobitné právne úpravy používané v osobitnom systéme sociálneho poistenia obsahujú len úpravu,
ktorá zabezpečuje užší okruh dávok dôchodkového poistenia a zohľadňuje ako dobu poistenia iba
dobu výkonu služby (prípadne náhradnú dobu výkonu služby). Osobitný systém poistenia príslušníkov
ozbrojených zborov neobsahuje úpravu starobných dôchodkov, sirotských a vdovských dôchodkov, ktoré
by zohľadňovali dobu ich poistenia v celom rozsahu, a to aj v civilnom zamestnaní, ale obsahuje len
úpravu výsluhových dôchodkov, sirotských výsluhových dôchodkov, vdovských výsluhových dôchodkov
a invalidných výsluhových dôchodkov, ktoré sú založené len na hodnotení doby služby poistenca a vôbec
nehodnotí dobu poistenia, ktorú poistenci získali vo všeobecnom systéme. V dôsledku tejto skutočnosti
sú poistenci osobitného systému sociálneho zabezpečenia vylúčení z pôsobnosti zákona č. 461/2003
Z. z. len v rozsahu zodpovedajúcom dobe poistenia v osobitnom systéme (s výnimkou prípadov podľa §
60 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z.), ale nie v časti upravujúcej nárok na starobný, predčasný starobný,
invalidný, sirotský, vdovský alebo vdovecký dôchodok.

V dôsledku súbežného uplatňovania týchto systémov by tak nesprávnym a výlučne gramatickým
výkladom zákona dochádzalo k diskriminácii poistencov osobitného systému, lebo odporca by im
niektoré doby poistenia nehodnotil vôbec, alebo by im ich hodnotenie odsúval a menil podmienky alebo
odnímal výhody poskytované poistencom v osobitnom systéme sociálneho poistenia.

Takýto postup, pri ktorom sa nehodnotia príslušníkom ozbrojených zborov v čase vzniku nároku na
výsluhovú dávku všetky doby poistenia, však právna úprava, pri ktorej došlo k odčleneniu dôchodkového
zabezpečenia príslušníkov ozbrojených zborov do osobitného systému, nemala za cieľ. Svedčí o tom
aj znenie § 274 zákona č. 461/2003 Z. z. upravujúce zachovanie nárokov vyplývajúcich zo zaradenia
zamestnaní do zvýhodnených pracovných kategórií.

Podľa čl. 39 Ústavy Slovenskej republiky, občania majú právo na primerané hmotné zabezpečenie v
starobe.

Primeraným je také hmotné zabezpečenie, ktoré zodpovedá celej dĺžke poistenia bez ohľadu na to, či
poistenie bolo získané v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia (ktorý sa vyčlenil zo všeobecného
systému dôchodkového poistenia) alebo iba vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia.

V zmysle konštantnej judikatúry Najvyššieho súdu SR (napr. rozsudok sp. zn. 7So/138/2011 zo
dňa 15.08.2012, uverejnený pod č. 83 v Zbierke stanovísk NS a rozhodnutí súdov SR 6/2013)
priznanie výsluhového dôchodku podľa zákona č. 328/2002 Z. z. nevylučuje, aby obdobie výkonu
služby profesionálneho vojaka (policajta a vojaka prípravnej služby) bolo považované za obdobie
dôchodkového poistenia podľa zákona č. 461/2003 Z. z., ktoré je významné pre zistenie výšky
dôchodku.

Pojmom „policajt“ sa v zmysle § 1 ods. 2 zákona č. 328/2002 Z. z. označuje aj colník.

V tejto súvislosti odvolací súd poukazuje aj na právny názor vyslovený v rozsudku sp. zn. 9So/176/2015
zo dňa 27.09.2017, v ktorom najvyšší súd konštatoval, že: „Pri určení výšky starobného dôchodku
zo všeobecného systému sociálneho zabezpečenia (poistenia) je potrebné do doby dôchodkového
poistenia započítať aj doby, ktoré boli zhodnotené na účely výsluhového dôchodku a v nich dosiahnuté
hrubé zárobky. Až po takomto stanovení výšky starobného dôchodku možno sumu starobného dôchodku
krátiť v pomernej časti zodpovedajúcej zhodnotenej dobe služby, najviac však o sumu výsluhového
príspevku, považovaného za výsluhový dôchodok. Ustálená je prax aj pri stanovení starobného
dôchodku, kde je potrebné aplikovať ustanovenia čl. 19 a 33 ods. 2 Dohovoru č. 128, a teda je nutné pri
stanovení výšky starobného dôchodku sumu starobného dôchodku krátiť o sumu príspevku za službu,
považovaného za výsluhový dôchodok.

Len výkladom relevantných predpisov spôsobom, ktorý najvyšší súd považuje za konformný s Ústavou
Slovenskej republiky, najvyšší súd vo viacerých svojich rozhodnutiach judikoval, že výsluhový dôchodok
má od dovŕšenia dôchodkového veku podľa zákona o sociálnom poistení charakter dávky v starobe,
ktorú má na mysli čl. 33 ods. 2 Dohovoru č. 128.



Súčasne je potrebné skonštatovať, že napriek už ustálenej judikatúre najvyššieho súdu ohľadom nároku
poberateľov výsluhového dôchodku na starobný dôchodok zákonodarca doteraz v súlade s čl. 33 ods. 2
dohovoru legislatívne neupravil osobitný spôsob výpočtu a krátenia starobného dôchodku. Pri absencii
takej úpravy (rovnako ako pri pretrvávajúcej absencii zohľadnenia doterajšej judikatúry zákonnou
úpravou nároku poberateľov výsluhových dôchodkov na zohľadnenie obdobia služby zakladajúcej nárok
na výsluhový dôchodok aj na účely nároku a výšku starobného dôchodku) je potom úlohou súdu
vysporiadať sa s touto „dierou v zákone“ tak, aby bolo zachované ústavou garantované právo na
primerané hmotné zabezpečenie v starobe.

Daná judikatúra Najvyššieho súdu SR nie je viazaná len na prípady, kedy policajti a vojaci získali
zamestnanie (dobu služby) v I., II. kategórii funkcií v rozsahu odôvodňujúcom zníženie dôchodkového
veku. Vyplýva z nej vo všeobecnosti nárok poberateľa výsluhového dôchodku aj na starobný dôchodok
zo všeobecného systému sociálneho poistenia a jeho krátenie v zmysle čl. 33 ods. 2 Dohovoru č. 128
aj od dovŕšenia dôchodkového veku podľa § 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.

Z uvedených dôvodov odvolací súd rozsudok krajského súdu potvrdil podľa § 250ja ods. 3 v spojení s
§ 219 ods. 1, 2 O.s.p. ako vecne správny.

O náhrade trov odvolacieho konania odvolací súd rozhodol v súlade s § 246c ods. 1 v spojení s §
224 ods. 1 a § 250k ods. 1 O.s.p. tak, že úspešnému navrhovateľovi priznal náhradu trov právneho
zastúpenia za jeden úkon právnej služby v sume 64,53 eur podľa § 11 ods. 4, § 13a ods. 1 vyhlášky č.
655/2004 Z. z. (podanie vyjadrenia k odvolaniu zo dňa 23.07.2015) a k tomu 1x režijný paušál 8,39 eur,
čo spolu s príslušnou DPH predstavuje sumu 87,50 eur. Priznanú náhradu je odporca povinný zaplatiť
právnemu zástupcovi navrhovateľa podľa § 149 ods. 1 O.s.p. do tridsiatich dní odo dňa právoplatnosti
tohto rozsudku.

Toto rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov 3 : 0.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok.

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

  • 3Sd/60/2015

    potvrdené

Rozhodnutia, na ktoré sa odkazuje

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 8015200762)

  1. 5. 10. 2015Rozsudok Krajského súdu Prešov sp. zn. 3Sd/60/2015 z 5. 10. 2015
  2. 27. 2. 2018Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/15/2016 z 27. 2. 2018 (toto rozhodnutie)

Rozhodnutia k rovnakým ustanoveniam