KAUZIS.SK
RozsudokNajvyšší súd SR16. 7. 2013plný textcitované 2×

Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10So/53/2012 z 16. 7. 2013

CitáciaRozsudok Najvyššieho súdu SR z 16. júla 2013, sp. zn. 10So/53/2012, ECLI:SK:NSSR:2013:4011200889.1

Text rozhodnutia

Súd: Najvyšší súd
Spisová značka: 10So/53/2012
Identifikačné číslo súdneho spisu: 4011200889
Dátum vydania rozhodnutia: 17. 07. 2013
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Zuzana Ďurišová
ECLI: ECLI:SK:NSSR:2013:4011200889.1

ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY

Najvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Zuzany Ďurišovej
a členov senátu JUDr. Jany Henčekovej, PhD. a JUDr. Petra Paludu v právnej veci navrhovateľa C.
G., nar. XX. K. XXXX, bytom v L., zastúpeného advokátom JUDr. Ing. Martinom Cimrákom, Advokátska
kancelária JUDr. CIMRÁK, s.r.o., so sídlom v Nitre, Štefánikova 7, proti odporkyni Sociálnej poisťovni,
ústrediu, Ul. 29. augusta 8, Bratislava, o preskúmanie rozhodnutia odporkyne č. 4590-11/2011-BA zo
dňa 30.9.2011 o úrazovej rente, na odvolanie navrhovateľa proti rozsudku Krajského súdu v Nitre č. k.
23Sp/40/2011-23 zo dňa 14. mája 2012, takto

r o z h o d o l :

Najvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Nitre č. k. 23Sp/40/2011-23 zo dňa 14.
mája 2012 p o t v r d z u j e .

Účastníkom náhradu trov odvolacieho konania n e p r i z n á v a .

o d ô v o d n e n i e :

Krajský súd napadnutým rozsudkom podľa § 250q ods. 2 O.s.p. potvrdil rozhodnutie odporkyne č.
4590-11/2011-BA zo dňa 30.09.2011, ktorým odporkyňa rozhodla, že navrhovateľ má nárok na úrazovú
rentu podľa § 272 ods. 1, 2 a v súlade s § 293az ods. 4 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v
znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) od 1. novembra 2005 v sume 76,15 Eur mesačne, ktorá
bola priebežne zvyšovaná na sumu 101,20 Eur mesačne od 1. januára 2011.

Z odôvodnenia rozsudku vyplýva, že navrhovateľ utrpel pracovný úraz 23.07.1986 a náhradu za
stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti pre pracovný úraz nevyplácal navrhovateľovi
zamestnávateľ, ale Slovenská poisťovňa a.s. a neskôr jej právny nástupca Allianz - Slovenská poisťovňa
a.s. Napadnutým rozhodnutím odporkyňa realizovala rozsudok krajského súdu č. k. 23Sp/8/2011-21 zo
dňa 13. 06. 2010, ktorým bolo zrušené jej predchádzajúce rozhodnutie. Odporkyňa nebola oprávnená
rozhodovať o výške náhrady za stratu na zárobku do 31.12.2003, ktorá sa podľa § 272 ods. 3 zákona
považuje od 01. 01.2004 za úrazovú rentu. Predmetom jej rozhodovania nebolo rozhodovanie o
priznaní úrazovej renty, ale len jej zákonné zvýšenie v zmysle ustanovení § 293e zákona o sociálnom
poistení. Námietku navrhovateľa, že odporkyňa bola povinná prevziať od zamestnávateľa výplatu
dávky v sume, v akej navrhovateľovi ku dňu 31.12.2003 patrila, súd vyhodnotil ako neopodstatnenú,
pretože zamestnávateľ navrhovateľa mal túto povinnosť zabezpečenú formou komerčného poistenia
zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a choroby z povolania a sám navrhovateľ
súdu uviedol, že s výškou vyplácanej náhrady bol spokojný. Odporkyňa bola povinná iba prevziať výšku
vyplácanej renty a nie ju vypočítavať.



Rozsudok krajského súdu napadol navrhovateľ včas podaným odvolaním, v ktorom namietal, že
odporkyňa priznala navrhovateľovi nárok na úrazovú rentu v sume, v akej mu bola vyplácaná do
01.11.2005, pričom jej výšku prevzala od komerčnej poisťovne, a nie od zamestnávateľa. Vychádzala z
údajov poskytnutých komerčnou poisťovňou a nekontaktovala bývalého zamestnávateľa navrhovateľa,
hoci podľa ustanovení § 272 ods. 1 a 2 zákona bola povinná prevziať výplatu od zamestnávateľa, a to
v sume, v akej patrila do 31.12.2003 so začiatkom výplaty od 01.01.2004. Navrhovateľ má za to, že
rozhodnutie odporkyne bolo vydané v rozpore so zákonom, nakoľko úrazová renta mala byť vyplácaná
od 01.01.2004 v sume, v akej navrhovateľovi patrila k 31.12.2003, teda nerozhoduje suma, v akej bola
dávka vyplácaná, ale suma, v akej navrhovateľovi patrila do 31.12.2003. Navrhol preto, aby odvolací
súd zmenil napadnutý rozsudok krajského súdu tak, že predmetné rozhodnutie odporkyne zruší a vec
jej vráti na ďalšie konanie. Zároveň si uplatnil náhradu trov konania z titulu trov právneho zastúpenia
podľa predloženého vyčíslenia.

Odporkyňa sa k odvolaniu navrhovateľa nevyjadrila.

Najvyšší súd Slovenskej republiky, ako súd odvolací (§ 10 ods. 2 O.s.p.), preskúmal napadnutý rozsudok
súdu prvého stupňa spolu s konaním, ktoré mu predchádzalo bez nariadenia pojednávania v súlade s §
250ja ods. 2 O.s.p. a jednomyseľne dospel k záveru, že odvolanie navrhovateľa nie je dôvodné, pretože
napadnutý rozsudok je vo výroku vecne správny; preto ho po preskúmaní opodstatnenosti odvolacích
dôvodov postupom podľa § 219 ods. 1 a 2 O.s.p. potvrdil. Rozsudok bol verejne vyhlásený dňa 17.
júla 2013 po tom, čo deň vyhlásenia rozhodnutia bol zverejnený na úradnej tabuli a internetovej stránke
Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (www.nsud.sk) najmenej päť dní vopred (§ 156 ods. a 3 O.s.p.).

Podľa § 272 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, náhrada
za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo čiastočnej
invalidity a náhrada za stratu na dôchodku, ktoré sa vyplácali k 31. decembru 2003, a nárok na ich
výplatu trvá aj po tomto dni, sa považujú od 1. januára 2004 za úrazovú rentu, a to v sume, v akej patrili
do 31. decembra 2003. Na zvyšovanie úrazovej renty platí § 82 primerane.

V prejednávanej veci odporkyňa svojím rozhodnutím č. 4590-11/2011-BA zo dňa 30.09.2011 priznala
navrhovateľovi od 1. novembra 2005 nárok na úrazovú rentu v sume 76,15 Eur mesačne, postupne
valorizovanú k 1. januáru 2011 na sumu 101,20 Eur mesačne. V odôvodnení rozhodnutia o. i. uviedla,
že navrhovateľovi stratu na zárobku po skončení práceneschopnosti (po pracovnom úraze, ktorý utrpel
23. júla 1986) až do 31. októbra 2005 vyplácala (namiesto zamestnávateľa z jeho zmluvného poistenia)
poisťovňa Allianz - Slovenská poisťovňa, a.s., preto prevzala výplatu úrazovej renty dňom 1. novembra
2005. Tá na požiadanie odporkyni oznámila, že k 31. decembru 2003 bola navrhovateľovi poukazovaná
zálohovo suma 2 700 Sk netto a po prepočte straty na zárobku na základe navrhovateľom predloženého
potvrdenia o zárobku bola priemerná mesačná strata na zárobku vypočítaná v sume 1 959 Sk, ktorá
bola po valorizácii v januári a júli 2005 zvýšená na 2 294 Sk/76,15 Eur.

Ako už uviedol najvyšší súd vo svojom predchádzajúcom rozhodnutí sp. zn. 7So/100/2009 zo dňa
30. júna 2010, na povinnosť odporkyne prevziať výplatu náhrady za stratu na zárobku od 1. januára
2004 ako úrazovú rentu nemôže mať vplyv skutočnosť, že dovtedy náhradu navrhovateľovi vyplácala
za zamestnávateľa zmluvná poisťovňa, pretože z ust. § 272 ods. 1 zákona priamo vyplýva, že
odporkyňa od 1. januára 2004 preberá od zamestnávateľa výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti
zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a chorobe z povolania, ktoré vznikli pred 26. novembrom
1993, pričom bolo právne irelevantné, či dovtedy náhradu poskytoval priamo zamestnávateľ alebo
komerčná poisťovňa na základe poistnej zmluvy so zamestnávateľom.

Námietku navrhovateľa, že odporkyňa nemala prevziať výšku úrazovej renty od komerčnej poisťovne,
ale mala vychádzať z údajov od bývalého zamestnávateľa, nepovažoval odvolací súd za opodstatnenú,
pretože výpočet poskytnutý odporkyni poisťovňou vychádzal z potvrdenia o zárobku predloženého
navrhovateľom a navrhovateľ ani neuviedol konkrétnu námietku voči ustálenej sume. Pokiaľ sa v § 272
ods. 3 zákona hovorí o „sume, v akej patrila do 31. decembra 2003“, je v danom prípade potrebné za
túto sumu považovať sumu, v akej bola náhrada za stratu na zárobku vyplácaná, lebo výška náhrady,



ktorá navrhovateľovi k 31.12.2003 po zdanení patrila, nebola medzi účastníkmi sporná a v súlade s §
260 ods. 1 zákona sa táto náhrada vypláca vo výške, ktorá patrila k 31.12.2003, aj po tomto dni. Navyše
odporkyňa by ani nebola oprávnená rozhodovať o výške náhrady za stratu na zárobku po skončení
pracovnej neschopnosti, pretože na rozhodnutie o tom by bol v zmysle § 272 ods. 11 zákona príslušný
všeobecný súd v občiansko-právnom konaní.

Je síce pravda, že odporkyňa mala prevziať výplatu úrazovej renty od 1. januára 2004, ale Allianz -
Slovenská poisťovňa, a.s. jej neodovzdala včas potrebné podklady, preto mohla navrhovateľovi priznať
a vyplácať úrazovú rentu až od 1. novembra 2005. Navrhovateľ však v tejto súvislosti neutrpel žiadnu
ujmu, keďže realizovaním výplaty úrazovej renty poisťovňou Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s. do
uvedeného termínu bol jeho nárok na úrazovú rentu rovnako uspokojený.

Z uvedených dôvodov aj odvolací súd považoval rozhodnutie odporkyne za zákonné a preto odvolaním
napadnuté rozhodnutie Krajského súdu v Nitre potvrdil podľa § 219 ods. 1 a 2 O.s.p. ako vecne správne.

O trovách odvolacieho konania rozhodol odvolací súd podľa § 224 ods. 1 v spojení s § 250l ods. 2, §
250k ods. 1 O.s.p. tak, že účastníkom ich náhradu nepriznal, lebo navrhovateľ nebol v konaní úspešný
a odporkyňa na ich náhradu nemá zákonný nárok.

Poučenie:

Proti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok.

Citované v ďalších rozhodnutiach

Napadnuté rozhodnutia, o ktorých rozhodol vo výroku

Priebeh sporu (identifikačné číslo spisu 4011200889)

  1. 13. 5. 2012Rozsudok Krajského súdu Nitra sp. zn. 23Sp/40/2011 z 13. 5. 2012potvrdené
  2. 16. 7. 2013Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10So/53/2012 z 16. 7. 2013 (toto rozhodnutie)

Rozhodnutia k rovnakým ustanoveniam